Omgeving 


Omgeving – In en om Heiligerlee


Napels is een buurtschap in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen (Nederland). De buurtschap ligt tussen Heiligerlee en Westerlee, aan beide zijden van de spoorlijn van Groningen naar Nieuweschans.


De buurtschap is ontstaan rond 1840. Oorspronkelijk was het een toevluchtsoord voor dagloners, de bebouwing bestond uit eenvoudige hutten en keten. Die zijn inmiddels vervangen, maar de buurtschap wordt nog steeds gekenmerkt door zeer eenvoudige huisjes. Napels is vernoemd naar de Italiaanse stad[1], maar het is niet bekend waarom. Even ten zuiden van Napels ligt Tranendal.Tranendal  is een gehucht in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen. Het gehucht bestaat uit een straatje, de Tranendallaan. Deze begint bij de spoorovergang tussen Heiligerlee en Westerlee en loopt door tot aan de gemeentegrens met Winschoten.


De naam Tranendal zou een verwijzing zijn naar de slag bij Heiligerlee. Deze zou op deze plek hebben plaatsgevonden.


Bij het gehucht ligt een zoutwinningslocatie van AkzoNobel.


Tranendal kreeg in 20042005 enige bekendheid toen het televisieprogramma Man bijt hond van deze plaats naar het plaatsje Paradijs in Zeeland reisde om te kijken wat de mensen onderweg aan het doen waren.
Westerlee (Oldambt)
Westerlee is een dorp in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp heeft 1615 inwoners (per 1-1-2005). Westerlee ligt tussen Meeden en Heiligerlee. Van 1811 tot 1821 was Westerlee een zelfstandige gemeente.

De naam Westerlee verwijst naar de zandrug (lee) waarop het dorp gebouwd is. Deze zandrug scheidt hier het veengebied van het kleigebied. Ten noorden van het dorp begint het Oldambt, ten zuiden de Veenkoloniën.


Het dorp wordt voor het eerst genoemd in een oude kloosterkroniek uit 1230. Het was in die tijd een parochie die banden had met een klooster bij Heiligerlee. De oude kerk is in 1776 vervangen door een nieuwe kerk. Op de huidige kerk staat een afbeelding van Sint Joris.

Westerlee (Historie) is een Middeleeuws dorp. Destijds vestigden de eerste bewoners zich op een zandrug van het schiereiland van Winschoten. Westerlee ligt op de grens van het veengebied (richting Pekela, Veendam/Meeden) en het kleigebied (Scheemda en hoger).

Vanaf 1800 kreeg de nederzetting de vorm van een echt dorp. De agrarische achtergronden zijn vooral zichtbaar richting het westen. Aan de Heiligerlee kant wordt de bebouweing anders. Daar zijn meer arbeidershuizen en burgerwoningen te vinden. In de loop van de jaren is het buurschap Bikkershorn vastgegroeid aan Westerlee. Het  streekje Tranendal staat nog altijd los van Westerlee.

Westerlee was tot 1 januari 2010 een dorp in de gemeente Scheemda. Vanaf 1 januari 2010 is de gemeente Scheemda opgeheven. Samen met Reiderland en Winschoten werd de gemeente Oldambt gevormd.
Winschoten
(Sound uitspraak (info·uitleg)) (Gronings: Winschoot) is een stad en voormalige gemeente in de provincie Groningen in Nederland. Sinds 2010 is het de hoofdplaats van de gemeente Oldambt. Winschoten heeft ongeveer 18.000 inwoners.

De stad heeft als bijnaam de Molenstad. De stad wordt ook wel Sodom genoemd, de inwoners dientengevolge Sodommers, maar ook wel gekscherend Tellerlikkers. De bijnaam Sodom is afkomstig uit de Joodse gemeenschap die voor de Tweede Wereldoorlog in Winschoten woonde, men vond dat de overige bevolking er maar losse zeden met betrekking tot seksualiteit en gokken op nahield. lees hier verder>>