SlagbijHeiligerlee2012Slag bij Heiligerlee

1568 – 2012

Uniek evenement i.h.k.v. de 444ste verjaardag van de roemruchte Slag bij Heiligerlee

Weekend in het teken van het naspelen van de Slag bij Heiligerlee

Het weekend van vrijdag 18 t/m zondag 20 mei 2012. stond in het teken van een voor Oldambt wel zéér bijzonder evenement: Het naspelen van de roemruchte Slag bij Heiligerlee. Voor het eerst in de geschiedenis sinds 1586 werd de Slag bij Heiligerlee nagespeeld.

444 jaar Slag bij Heiligerlee

De veldslag van 23 mei 1586, die het begin inluidde van de historisch belangrijke 80-jarige Oorlog. Dit was de eerste aanzet tot de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. In 2012 werd de 444ste verjaardag van deze bijzondere historische gebeurtenis gevierd. Hoogtepunt van het weekend was het twee keer naspelen van de veldslag door een internationale groep van ruim 250 zogenaamde re-enactors (enthousiast groepen die de historie laten herleven door beroemde veldslagen zo natuurgetrouw mogelijk na te spelen) op het ‘slagveld’ tussen de dorpen Heiligerlee en Westerlee. Daarnaast waren er tijdens dit weekend vele andere activiteiten in beide dorpen.

444 jaar Slag bij Heiligerlee

Dit bijzondere evenement werd georganiseerd door de verenigingen Dorpsbelangen uit Heiligerlee en Westerlee en door feestcomitë de Kloosterboertjes en de stichting activiteiten Werkgroep Westerlee en de re-enactment groepen. Ook het bestuur en de vrijwilligers van het Museum Slag bij Heiligerlee zijn nauw betrokken geweest bij dit evenement.

Na vele vergaderingen waarin de plannen voor het weekend meer en meer vorm kregen, heeft men een aansprekend en gevarieerd programma voor het weekend gerealiseerd rond de 444ste verjaardag van de Slag. Daarbij waren vele tientallen, enthousiaste vrijwilligers uit beide dorpen betrokken.

Het evenement werd medegeorganiseerd door:

  • Museum Slag bij Heiligerlee
  • Stichting activiteiten de Kloosterboertjes Heiligerlee
  • Stichting werkgroep activiteiten Westerlee
  • Klokkengieterijmuseum Heiligerlee
  • Vereniging Dorpsbelangen Heiligerlee
  • Vereniging Dorpsbelangen Westerlee
  • Gemeente Oldambt

444 jaar Slag bij Heiligerlee


PROGRAMMA

SLAG BIJ HEILIGERLEE 2012


Vrijdag 18 mei 2012

18.00 – 19.00 uur: Onthulling ‘social sofa’ bij Museum Slag bij Heiligerlee. Historische optocht legertroepen/re-enactors door Heiligerlee als Westerlee.

Omstr. 19.00 uur: Opening van het evenement Slag bij Heiligerlee bij het Monument met o.a. het zingen van het Wilhelmus door kinderen van de scholen uit Westerlee en Heiligerlee.

21.00 – 01.00 uur: Live muziek aan te Trekweg te Heiligerlee nabij het bivak door de band I-Catch.


Zaterdag 19 mei 2012

10.00 – 17.00 uur: Historische markt + gewone markt op de weg Halteweg te Heiligerlee en Hoofdweg te Westerlee. Bezichtiging van het bivak /legerkampement.

11.00 – 12.30 uur: Demonstraties pieken, musketten en kanonnen door re-enactors op het Slagveld aan de Hoofdweg in Westerlee.

15.00 uur: Naspelen van de Slag bij Heiligerlee op terrein gelegen aan de Hoofdweg te Westerlee.

19.00 – 21.30 uur: Toneelvoorstelling SLAG BIJ HEILIGERLEE bij het Monument te Heiligerlee. Entree € 5,=. Zelf een stoeltje of krukje meebrengen !

21.30 – 01.00 uur: Live muziek van Top 100 band ‘Cover’ op kruising Provincialeweg – Halteweg en Trekweg. ( De nieuwe band van Marcel Koerts en Henk Mulder )

Het Toneelstuk Slag bij Heiligerlee


Zondag 20 mei 2012

10.00 – 11.00 uur: Kerkdienst “Hagenpreek” bij Monument.     Zelf stoel meebrengen!

11.00 – 16.30 uur: Historische + gewone markt op de weg Halteweg te Heiligerlee en Hoofdweg te Westerlee. Bezichtiging/bezoek van het Bivak/Kampement legertroepen.

11.00 – 12.30 uur: Demonstraties pieken, musketten en kanonnen door de re-enactors op het Slagveld aan de Hoofdweg in Westerlee.

14.30 uur: Naspelen van de Slag bij Heiligerlee op terrein gelegen aan de Hoofdweg te Westerlee

17.00 uur: 2e Voorstelling van het toneelstuk ‘Slag bij Heiligerlee’ (zie zaterdag) Zelf een stoeltje of krukje meebrengen!


INFORMATIE


Historische optocht, legerkampement en opening

Kampement 444 jaar Slag bij Heiligerlee

Op donderdag 17 mei arriveren in de loop van de dag de re-enactment groepen, afkomstig uit Nederland, België, Engeland, Duitsland en wellicht een groep uit Spanje. Op een weiland aan de Trekweg bij Heiligerlee wordt door hen een bivak/legerkampement ingericht. Dit zal voor het publiek tijdens het weekend te bezoeken en te bezichtigen zijn.

Het officiële programma begint op vrijdag 18 mei rond zes uur ’s middags met een historische optocht door de legertroepen door Heiligerlee en Westerlee.

Bij het Museum Slag bij Heiligerlee wordt een zogenaamde ‘social sofa’ onthult. Op deze zitbank zijn mozaïeken verwerkt met als onderwerp de Slag bij Heiligerlee. Omstreeks zeven uur vindt de officiële opening van het evenement plaats bij het herdenkingsmonument. Ook wordt dan het monument na een grondige restauratie en opknapbeurt onthult door burgemeester Pieter Smit. Vanaf half negen kan het bivak/kampement aan de Trekweg worden bezocht, waar tot rond middernacht een optreden wordt gegeven van de band I-Catch.


Naspelen Slag bij Heiligerlee, demonstraties en markt

Markt - 444 jaar Slag bij Heiligerlee

Zowel op de zaterdag als de zondag vond er een historische en een ‘gewone’ markt plaats op de Halteweg, Heiligerlee en de Hoofdweg te Westerlee . Tussen 11.00 en 12.30 uur werden op de locatie van het slagveld demonstraties gegeven van pieken, musketten en kanonnen.

Hoogtepunt van het evenement was het naspelen van de veldslag door meer dan 250 re-enactors op het slagveld aan de Hoofdweg in Westerlee, vanuit Heiligerlee gerekend direct over de spoorwegovergang.


Toneelstuk Slag bij Heiligerlee

Het Toneelstuk - Slag bij Heiligerlee

Een bijzonder onderdeel van het weekend was de opvoering van de toneelvoorstelling “Slag bij Heiligerlee” op het grasveld bij het herdenkingsmonument.

In een enorm decor van bijna 40 bij 4,5 meter werd door tussen de 60 en 70 spelers het verhaal van de Slag ten tonele gebracht op zaterdag 19 mei om 19:00 uur en zondag 20 mei om 17:00 uur. Tijdens het bijwonen van het toneelstuk bij te wonen, konden de toeschouwers hun eigen stoel of krukje mee te brengen.

Ook zaterdagavond was er vanaf 21.30 uur live-muziek. Op het kruispunt Provincialeweg-Haltweg-Trekweg trad de Top100- allround band ‘Cover op.

Het Toneelstuk Slag bij Heiligerlee


Kerkdienst / Hagenpreek

Kerkdienst/Hagenpreek - 444 jaar Slag bij Heiligerlee 

Het programma op de zondag wordt begonnen met een bijzondere openlucht kerkdienst, een zogenaamde ‘Hagenpreek’. Deze vindt plaats op het gazon bij het herdenkingsmonument en duurt van 10.00 tot 11.00 uur. Ook voor deze kerkdienst dient u zelf uw stoel mee te brengen.


Wilt u meer lezen over de Geschiedenis van de Slag bij Heiligerlee klik hier

Wilt u de foto’s nog eens bekijken van het evenement 444 jaar Slag bij Heiligerlee klik hier...444 jaar Slag bij Heiligerlee

444 jaar Slag bij Heiligerlee

Terug naar boven